ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Деликатес се превърна в туристическа атракция

bnt avatar logo от Елена Чимева - Благоевград
A+ A-
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Уникален продукт от най-хубавото месо на домашно отгледаното прасе се е превърнал в туристическа атракция в разложкото село Горно Драглище. Името му е нафпавок и означава натъпквам. Производителят Надка Кротева вече е намерила пазар за селския деликатес. Интерес към продукта проявяват италианците от международната организация "Слоу фууд", които вече популяризират нафпавока като уникален български деликатес.

деликатес превърна туристическа атракция

Уникален продукт от най-хубавото месо на домашно отгледаното прасе се е превърнал в туристическа атракция в разложкото село Горно Драглище. Името му е нафпавок и означава натъпквам. Производителят Надка Кротева вече е намерила пазар за селския деликатес. Интерес към продукта проявяват италианците от международната организация "Слоу фууд", които вече популяризират нафпавока като уникален български деликатес.

Бутиковият деликатес, както го наричат в село Горно Драглище, се прави само два месеца в годината - през декември и януари. До март се суши, а след това се слага в пепел, за да се запазят вкусовите качества.

Свинското месо се нарязва на парчета и овкусява с подправки, сред които кимион, копър. Поставя се в специален мехур и се зашива.

През пролетта нафпавокът ще бъде представен на специално изложение на международната организация за бавно хранене. Тя популяризира над 100 000 продукта с автентичен вкус. Ще получи сертификат, а от есента вече може да се продава по света.

В селото са убедени, че бъдеще за старите автентични български продукти има, защото се приготвят в домашни условия и то с мерак.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?