НОВИНИ

Сирийското правителство прие плана за примирие

Сирийското правителство и основната опозиционна група приеха примирието предложеното от Съединените щати и Русия. Очаква се примирието да влезе в сила в събота. От сирийското външно министерство подчертават, че операциите срещу Ислямска държава и фронтът ал Нусра продължават.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:46, 23.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

По силата на споразумението, което Вашингтон и Москва обявиха вчера, правителство и опозиция трябваше да дадат отговор до 12 часа на обяд дали приемат условията за прекратяване на огъня. Върховния комитет за преговори, който обединява основната сирийска опозиция, излезе със становище след среща в Саудитска Арабия.

В него, обаче се отправя предупреждение, че примирието се приема условно и само ако всички враждуващи страни вдигнат обсадата, прекратят въздушния и артилерийски обстрел срещу цивилни и освободят военноплениците. Сирийското правителство пък обяви, че ще прекрати бойните действия, но ще продължи борбата срещу тероризма. В сирийската столица Дамаск хората се разединени.

Аднан Табнаж - пенсиониран съдия от Дамаск: Не може да има политическо решение без бомбардировките да спрат. Примирието ще накара всички да седнат на масата за преговори и да се сложи край на сраженията.
Хами Хасан Хоран - жител на Дамаск: Против примирието съм. След като не важи за въоръжените групировки, то в такъв слручай решението на сирийската държава не тежи. Живея на фронтовата линия, невъзможно е да наложиш примирие на въоръжен мъж.

Специалните пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура призна, че прилагането на примирието на практика ще бъде голямо предизвикателство. Работна група към ООН ще съблудава прекратяването на сраженията, което трябва да влезе в сила в събота в полунощ.

Въпреки, че и двете враждуващи страни приеха американо-руския план сраженията край Алепо продължиха и днес. Въздушни удари, най-вероятно от руски изтребители, поразиха път, контролиран от опозицията източно от град Алепо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синята зона в Пловдив поскъпва от 1-ви май
Синята зона в Пловдив поскъпва от 1-ви май
Компенсират дядото, който продаде магарето си, за да плати глоба
Компенсират дядото, който продаде магарето си, за да плати глоба