НОВИНИ

​Струпване на мигранти на гръцко-македонската граница

Продължава напрежението и по гръцко-македонската граница - хиляди мигранти са се струпали при Идомени. По-строгият-контрол в този район намали притока на бежанци към Сърбия, но според медиите е отворил нов маршрут през България, съобщава агенция Танюг.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:41, 23.02.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Гръцката полиция разпръсна мигранти на границата с Македония, които протестираха на железопътните релси.В лагера до граничното село Идомени са се струпали 6000 души при капацитет 2000. От неделя, Скопие вече не пуска афганистанци, влезли в Гърция през Турция както и сирийци и иракачани с нередовни документи. Така хиляди бежанци стоят на границата, някои успяха да влязат през телената ограда, други бяха отведени от полицията във вътрешността на Гърция.

Салих - мигрант от Афганистан: Защо полицията е дошла? Това не е хубаво, това е против човешките ценности. Ние търсим убежище, пуснете ни, защо ни спирате?

Масуд - мигрант от Афганистан: Защо не затворят турската граница?

Гръцкият министър по миграционната политика смята, че затягането на контрола е резултат от решение, взето на 18 февруари от Македония, Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия. Пред холандския си колега, чиято страна председателства евросъюза, гръцкият премиер Ципрас изрази недоволството си от безсилието на Брюксел да гарантира договореносттите по бежанския проблем.

Според сръбската агенция ТАНЮГ, по-строгият контрол на гръцко-македонската граница е отворил нов маршрут през България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подпорна стена ще пази Вардим от наводнения
Подпорна стена ще пази Вардим от наводнения
Протестиращи: Не на колите в Морската градина
Протестиращи: "Не" на колите в Морската градина