НОВИНИ

Плевнелиев: НАТО е основният източник на сигурност и стабилност

Президентът Росен Плевнелиев пристигна във Варшава за двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО. Във водената от държавния глава делегация са министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, постоянният представител на България в НАТО Иван Найденов.

bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 08.07.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Преди участието си в първата работна сесия на Северноатлантическия съвет в полската столица президентът посочи, че във Варшава ще се покаже единство, воля и ясно ще бъде заявено, че НАТО е основният източник на сигурност и стабилност за България, за държавите членки и за Европа.

Росен Плевнелиев: Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира силен интерес и ангажимент към сигурността на държавите-членки в Черноморския басейн и ще очакваме Черно море да бъде прието за море от стратегическо значение за сигурността на държавите-членки. Принципната ни позиция е за реализиране и за разширяване на предното присъствие на Алианса - в Черно море, на изток и на юг, което да бъде адаптирано към нуждите на всяка една от държавите-членки и да бъде под командването на НАТО.

Двудневната среща е определяна като "най-важната от Студената война". Акцент на форума ще бъде подсилване на източния фланг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи задържаха двама мъже, които се сбили заради прегазено куче
Полицаи задържаха двама мъже, които се сбили заради прегазено куче
Позицията на ДОСТ след отказа на съда да регистрира партията
Позицията на ДОСТ след отказа на съда да регистрира партията