НОВИНИ

От нашия специален пратеник: На площадите в Истанбул в момента е спокойно

Каква е обстановката в Турция разказва нашият специален пратеник Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:37, 17.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Обстановката в момента е спокойна. Площадите буквално до 5 часа сутринта бяха пълни от привърженици на Ердоган. Останали са малка група, предимно млади хора. Цяла нощ Истанбул беше огласяван от клаксони на автомобили. Бяха дошли изключително много хора и от предградията.

Нощта е преминала без инциденти, по данни на полицията.

Градският транспорт продължава да работи безплатно, за да могат хората да се придвижват и това ще бъде така поне до утре вечер най-рано. Чувства се засиленото присъствие на армията и полицията. Небето на града се охранява от полицейски хеликоптери.

Тази вечер се очакват демонстрации в подкрепа на правителството в Истанбул, Анкара, Измир и други градове.

Продължават задържанията, свързани с опита за държавен преврат. Според местните медии - една малка част от първа армия на Турция е участвала в този метеж. Вече се говори за двама задържани генерали, но официална информация няма.

Всички българи, които са имали проблеми с полетите си и прибирането до България са се обърнали към консулството. От там са съдействали за настаняване на българи на места за спане без те да плащат.

От анализите в турските вестници, става ясно, че от седмици наред е имало сигнали за напрежение между ислямисткото правителство на Ердоган и светската армия в Турция. В момента основният въпрос е от кой ранг са военните, организирали този атентат.

Вижте повече за това каква е обстановката в Турция в момента и какво в политиката на Ердоган е довело до този развой, в прякото включване на Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическият път на Ердоган
Политическият път на Ердоган
Без драматични сътресениия премина нощта в Турция
Без драматични сътресениия премина нощта в Турция