НОВИНИ

От нашите пратеници: Еврокомисарят по миграцията оцени високо ролята на България

Миграционната криза беше основна тема и в разговора на еврокомисаря по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос с българските министри на вътрешните и на външните работи Румяна Бъчварова и Даниел Митов. Комисарят посочи изключително важната роля, която България ще започне да играе на европейската сцена след предстоящото на 6 октомври откриване у нас на новата европейска служба за гранична и брегова охрана.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Оператор: Илия Иванов
06:54, 20.09.2016
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Както пред министрите Бъчварова и Митов, така и пред президента Росен Плевнелиев еврокомисарят Аврамопулос посочи, че както Гърция така и България като съседни страни се намират на фронтовата гранична линия на ЕС и по тази причина е много важен добрият мениджмънт на ситуацията с бежанската вълна. Той похвали усилията на българското правителство за справяне с този проблем в тясно сътрудничество с ЕС.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството: Страната ви е под натиск, но не е сама, Европейският съюз е зад гърба ѝ и доказателство затова е, че на 6 октомври ще се видим в България за откриването на един напълно европейски проект- новата служба за гранична и брегова охрана. С този проект вашата държава ще започне да играе още по-важна роля в опазването на собствените си, а в същото време и на общите ни европейски граници.

Затова и само преди няколко дни бе решено 160 млн. да бъдат дадени на българската държава като помощ за справяне с мигрантската криза посочи още Аврамопулос. Проектът за новата служба вътрешният министър Бъчварова нарече огромен успех на европейската солидарност.

Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Това че България е свързана с тези нови и положителни решения е изключително важно за нас.

След изказването й пред форума на най-високо равнище за бежанците в ООН министър Бъчварова подчерта, че българската позиция по мигрантската криза е била чута тук и включена в нюйоркската декларация за бежанците приета вчера от всички лидери на държавите членки на ООН.

Даниел Митов, министър на външните работи: Благодарение на усилията на българските дипломати тук в заключителния документ по миграцията влязоха две много основни елемента, а именно задължението на държавите да работят заедно за подписване на споразумения за реадмисия и обратно връщане. Много е важно в ЕС и в ООН да работим именно за такова подреждане на отношенията за да се избегне пренебрегването на законовите рамки при такива миграционни предвижвания.

Един от големите проблеми на Европа беше, че съвместно с придвижването на хиляди хора по границите се създаде впечатлението, че европейските правителства са изпуснали контрола върху собствените си територии, подчерта още Митов. Затова и по думите му общите действия в Евросъюза са насочени именно към връщането на контрола върху външните ни граници.

Европа е едно цяло с общи граници, които трябва да бъдат охранявани със съвместните усилия на всички държави членки и именно в това е бъдещето на интеграционните процеси на стария континент - бяха категорични днес представителите на българската държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха останките от опожарения автобус край село Крушевец
Евакуираха останките от опожарения автобус край село Крушевец
ООН прие декларация за бежанците
ООН прие декларация за бежанците