НОВИНИ

Седемте задържани в Турция българи заедно с Митьо Очите бяха предадени на МВР

Турските власти върнаха на България 7 души задържани в акцията за ареста Димитър Желязков, съобщиха от пресцентъра на МВР. По информация на "По света и у нас" сред седмината са зам.-председателя на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев и бившия депутат от ДПС Несрин Узун.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:00, 05.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Кадри от задържането бяха разпространени от турски медии. Предаването е станало тази нощ на ГКПП "Капитан Андреево". Седмината са били в една стая с Митьо Очите в хотел на площад Таксим в Истанбул. Турските власти са ги експулсирали, тъй като са ги преценили за опасни за националната сигурност на Турция защото придружават лице обявено за международно издирване. Всички са задържани за 24 часа, а материалите от разпитите им ще бъда предадени на Специализираната прокуратура.

След получаване на информация от турска страна за това кои са били регистрирани като настанени в хотелската стая, в която е бил и Митьо Очите ще се прецени дали да бъде повдигнато обвинение за укривателство. Димитър Желязков, за когото бе издадена Червена бюлетина на Интерпол остава в Истанбул за процедура по екстрадиция.

;

Специализираният наказателен съд остави в ареста с постоянна мярка "задържане под стража" петимата от групата на Митьо Очите, задържани в четвъртък. Мярката им беше гледана при закрити врата с аргумента, че могат да бъда оповестени данни от личния им живот.

Венцислав Христов, Йордан Въчев, Иван Найденов, Радослав Николов и Иван Пишиев са обвинени за участие в организирана група за палежи, рекет, побои, изнудване и наркотици, като за техен лидер е сочен Димитър Желязков - Очите. Следващото съдебно заседание ще е на 9 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опит за покушение срещу президента на Венецуела по време на негова реч
Опит за покушение срещу президента на Венецуела по време на негова реч
Стивън Сегал става специален представител на Русия по хуманитарни връзки със САЩ
Стивън Сегал става специален представител на Русия по хуманитарни връзки със САЩ