Според народната традиция от Лазаров ден до Велики четвъртък се събират яйцата, които ще бъдат боядисани за Виликден.
Броня от 95% калциев и магнезиев карбонат и фосфати - това е черупката на яйцето. В еволюционен план биолозите го наричат хитрост на природата. Преди Великден с всеки изминал ден търсенето на яйца се увелича. Белите са яйца от Полша, другите са ни български. И както при облеклото и при яйцата си има мерки: XL - означава най-големият размер яйца, S - най-малкият.
Това, което обаче не успяхме да открием на етикетите е информация как са гледани носачките - биологично, свободно, подово или в клетка. Начина на хранене също има значение.
Опитните домакини си имат тайни при покупката на яйца
Жени"
По кръглички, по-острички, по -дребни.
- По-дребни.
-Те по-добри борци ли са.
- Да. Остричките са по-добри.
Ако искате да разберете дали са пресни, потопете ги в подсолена вода - ако потънат, това е гаранция, че са свежи. Друг начин е да ги разклатите яйцето, в старото яйце има повече въздух.
И макар че все още има спор дали консумацията на яйца води до повишаване на холестерола и сърдечносъдовия риск, безпорно е че яйцата са сред полезните храни. Специалистите съветват, варете ги най-малко 7 минути като преди това ги измийте. И не прекалявайте - безопастната граница е 3 яйца на ден... като всяко съдържа по 84 калории.
http://infocenter.bnt.bg/