ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Диетолозите: Не прекалявайте с яденето днес

bnt avatar logo от М. Чернева
A+ A-
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

С чукането на червените яйца пада и обредното табу за ядене на животински продукти. Смяната в менюто, обаче, трябва да става постепенно, иначе крие много рискове за здравето. Трябва да се внимава и с яйцата, и с месото. И за да посрещнете следващата седмица наистина като светла, не прекалявайте с яденето днес - съветват специалистите.

диетолозите прекалявайте яденето

С чукането на червените яйца пада и обредното табу за ядене на животински продукти. Смяната в менюто, обаче, трябва да става постепенно, иначе крие много рискове за здравето. Трябва да се внимава и с яйцата, и с месото. И за да посрещнете следващата седмица наистина като светла, не прекалявайте с яденето днес - съветват специалистите.

Традицията изисква яйца, козунак и агнешко. Но традициите винаги пропускат послеписа. С коремните болки, гаденето и разстройството накрая. И ако опосканите още в петък магазини подсказват богата великденска трапеза, налага се да предупредим.

Първо за яйцата. 1,2 стигат. Три вече са много. Дори да са с различен цвят. А за постещите до сега, и едно е много. Рискът се нарича метаболитен стрес. За 40 дена пост, организмът е изключил ензимите си за животински белтък.

Проф. Божидар Попов - председател на Дружеството по хранене и диететика: "И изведнъж приемайки човек яйца, месо, както това се прави на великденската трапеза има опасност от риск за увреждания на храносмилателната система, което се проявява като най-безобидно като болки в стомаха, разстройство."

Така че едно, най-много две. Нищо че сте боядисали 30-40. Останалите или за украса, или като в Благоевград - участвате в състезание по надхвърляне с яйца.

Надхвърляне с агнешко, обаче, не върви. А метаболитният стес важи с пълна сила и за него. Добре е, че поне агнешкото е от най-леките ненатоварващи меса. Въпреки това е добре да е печено, малка порция. С преобладаваща салатка. Особено ако не сте познавачи. Защото може да са ви пробутали и овнешко. Или ярешко. Разпознава се само само по обривите на следващия ден.

Проф. Попов: "Принципно месото като хранителен алерген не се среща толкова често. Все пак един продукт може да е алерген, но по-често се явява не агнешкото месо, а ярешкото - така поне е по литературни данни. Така че много хора си купуват месо, но то не е сигурно дали е ярешко или агнешко, не се различават."

В духа на традициите е и червеното вино. Много добре, но до втората чаша. А после напомня защо е акцизна стока. Финалът също не е щедър. Великденска трапеза се слага само веднъж. Най-добре на обед. Вечерята маркирайте с плодове. Ако не ви харесва, рекламациите отпращайте към диетолозите.

http://infocenter.bnt.bg/

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?