НОВИНИ

Какво ще се случи с хората с двойно гражданство след референдума в Турция?

Турската диаспора в Европа е по-благосклонна към разширени пълномощия на турския президент, отколкото сънародниците им в самата Турция. Това показват резултатите от вота на референдума в чужбина. Рекордьори във вота "за" са турците в Белгия, Австрия и Холандия. Изборът им обаче може да има висока цена за хората с двойно гражданство на фона на призиви за премахването му. Чуват се и гласове за очевидни пропуски в процеса на интеграция.Още по темата от Мартин Гицов.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:15, 18.04.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Подкрепата за повече авторитаризъм в Турция зад граница е 59 на сто при малко повече от 51 в страната. Рекордно високо одобрение за промените има в Белгия - 80 процента. "Спечелихме", твърдят мнозина от турската общност в Брюксел.

Много сме доволни, това е много добре за Турция.
Гласувахме, и то с "да". От години виждаме подобренията, когато се завръщаме в Турция.

Противният лагер гледа в бъдещето с опасения.

Не подкрепяме тази промяна, защото имаме опасения. Бяхме си добре досега. Турция беше република, Ататюрк ни създаде и искаме да си остане така. Не знам къде ще ни доведе всичко това.

Не можем да се преструваме, че нищо не е станало, казват белгийски политици и виждат бедата в двойното гражданство. Според тях то пречи на интеграцията, защото отклонява вниманието на съответната общност от белгийската политика. Има и виждане за емоционална реакция.

Маджиар Ходжиниан - историк: Това е вот на хора от земеделските, консервативни райони, които виждат в Ердоган пример за подражание - човек от скромно семейство, който донесе социално-икономически прогрес на Турция през последните 15 години.

Около 70 на сто е подкрепата за Ердоган в Австрия и Холандия въпреки търканията с Анкара и размяната на реплики в хода на кампанията за референдума. Само във Виена живеят 75 хиляди турски граждани.

Ердоган е единственият държавен глава. Премиерът беше в сянка, така че няма да има големи промени.
Когато се надигат критични гласове, те биват заглушавани.

Резултатът от вота подхранва антиимигрантските настроения в Европа. В социалните мрежи се появиха коментари, че турците, които желаят авторитарно управление в стил Ердоган трябва да му се наслаждават лично.

Прогонването на турците означава да станеш Ердоган за да си върнеш на Ердоган, изтъква анонимен бивш турски офицер от НАТО в Белгия пред "Дойче Веле". Според него правилният отговор е преразглеждане на политиката за интеграция с акцент върху образованието, което да открои предимствата на живота в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избягалият шофьор остава в ареста
Избягалият шофьор остава в ареста
Западните държави се питат какво сбъркаха в интеграционната си политика
Западните държави се питат какво сбъркаха в интеграционната си политика