НОВИНИ

Най-малко 80 са жертвите на атентата в Кабул

Над 80 души загинаха, а повече от 350 са ранени при атентат в Кабул. Кола-бомба се е взривила тази сутрин близо до българското посолство в Афганистан. За БНТ, заместник министърът на външните работи Георги Георгиев съобщи, че няма пострадали българи и служители на посолството. Все още не е ясна мишената на нападението. Колата е избухнала пред германското посолство. Засега никой не е поел отговорност за нападението.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:03, 31.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В свещения за мюсюлманите месец Рамазан - терористите удариха в централната част на афганистанската столица. Атакуваха в зона, смятана за най-сигурното място в града. Нападнаха в дипломатическия квартал, в който е разположен и президентският дворец.

Малко преди 8,30 часа местно време кола, пълна с експлозиви, се взриви на около 500 метра от българското посолство в Кабул.

Георги Георгиев, зам.-министър на външните работи: Българските служители, временно управляващият, който е в Кабул, плюс четиримата човека, които работят в нашето посолство са в безопасност. Тази информация, която имаме към момента, е за много мощна експлозия, която е засегнала няколко сгради. Най-тежко пострадала, може би е немската мисия. По нашето посолство, информацията с която разполагаме към момента, е за избити врати и прозорци. Тъй като посолството ни се намира в непосредствена близост до мястото, където е избухнал взрива- много мощен взрив. И поради тази причина има нанесени щети и върху нашата сграда.

Нападението станало в пиков час, когато по улиците имало много хора. Загиналите са предимно цивилни. Според здравния министър вероятно жертвите ще се окажат много повече.

Ислямска държава също предупреди, че ще напада чужди части. Този месец близо американското посолство в Кабул, джихадисти атакуваха конвой на НАТО. При нападението загинаха 8 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поиска оставката на председателя на НС Димитър Главчев
БСП поиска оставката на председателя на НС Димитър Главчев
Цецка Цачева отстрани от длъжност съдията по вписвания Йордан Раденков
Цецка Цачева отстрани от длъжност съдията по вписвания Йордан Раденков