Любители на вкусната лютеница и пресните зеленчуци дойдоха на първия Фестивал на традиционните храни във великотърновското село Павел, за да покажат реколтата от собствените си градини.
В центъра на селото е направена открита работилница, а майстори показаха как се прави прочутата „Павелска лютеница".
Жена: "В момента бъркам лютеница, която приготвяме тук, на място, наша, Павелска! Приготвя се от домати, печени чушки и два - три патладжана!
Жена: "Много добре ни приемат младите хора - да видят как ние го правим от по-рано."
Майсторите на традиционната лютеница са убедени, че този фестивал ще популяризира зеленчукопроизводството, което е и основен поминък в района.
Анка Личева - кмет на село Павел:
"С това искаме да стимулираме отглеждането на зеленчуци, за да може хората да не оставят дворовете си да пустеят, да буренясват!"
Участниците във фестивала раздадоха на всички гости книжка с рецепти за домашна лютеница, а изявени готвачи от селото се състезаваха за титлата „най-добър кулинар".
Ути Бъчваров:
"Точно зад гърба ми пуши един страхотен казан с лютеница и днес ще имам честта да определя Кралицата на лютеницата. И освен това ще оценим и онези щандове, които са подредени тук, за да покажат онова изобилие на българския двор!"
Организаторите обещаха празника да се превърне в ежегоден парад на домашните зеленчуци.
40% искат управление около нова политическа сила, сочи проучване на "Алфа Рисърч"
Ресорната комисия в парламента одобри удължителния Закон за държавния бюджет