ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Фестивал на виното в Брестовица

bnt avatar logo от Николай Райшинов
A+ A-
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Суджук от грозде и орехи. С това нетрадиционно изкушение опитни лозари примамват посетителите на тазгодишното издание на Фестивала на виното и гроздето в пловдивското село Брестовица. Уникалната рецепта за суджука се предава от поколения. За първи път днес десертът бе приготвен публично.

фестивал виното брестовица
Суджук от грозде и орехи. С това нетрадиционно изкушение опитни лозари примамват посетителите на тазгодишното издание на Фестивала на виното и гроздето в пловдивското село Брестовица. Уникалната рецепта за суджука се предава от поколения. За първи път днес десертът бе приготвен публично.

За разлика от традиционния суджук, този се прави от шира, а плънката е от орехи, разказва леля Мария, в чието семейство рецептата се предава от поколения.

Мария Власева:
- Аз съм на 75 години. Моята баба почина на 80 години и тя го правеше, значи е от много отдавна.

Докато местните майсторки приготвяха всевъзможни вкусотии, производителите на прочутото брестовишко вино с тъга разказваха за тазгодишната реколта.

Георги Банджаков:
- Реколтата на грозде е под нулата. Няма един декар свястно лозе. Всичко е измръзнало. Догодина ще трябват маса инвестиции.

Венетка Попова:
- Хич не е добра. Най-напред измръзнаха лозята, после ни очука градушката, после суша и сме много зян тази година.

Преди години в Брестовица са се произвеждали 5 млн. лозички годишно. Сега с тази дейност се занимават само двама души, но и тяхната продукция не се купува. Въпреки песимистичните прогнози и за идната реколта, местните са категорични - Брестовица ще остане известна с виното си.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?