Скъпите фуражи няма как да не се отразят на цената на животинските продукти. Това каза министър Мирослав Найденов. Според него, ако искаме да останат предприятия в България, и да остане животновъдство, трябва да сме готови като общество да платим тези по-високи цени. Той призова потребителите да търсят и купуват български хранителни продукти. От Асоциацията е на месопреработвателите са притеснени, че поскъпването на месото е от месеци, а те работят на ръба на оцеляването.
Скъпите фуражи няма как да не се отразят на цената на животинските продукти. Това каза министър Мирослав Найденов. Според него, ако искаме да останат предприятия в България, и да остане животновъдство, трябва да сме готови като общество да платим тези по-високи цени. Той призова потребителите да търсят и купуват български хранителни продукти. От Асоциацията е на месопреработвателите са притеснени, че поскъпването на месото е от месеци, а те работят на ръба на оцеляването.
Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните:
- Анализите показват, че трендът върви нагоре истината е тази и нека го кажа ясно ако искаме да останат предприятия в България, преработвателни, ако искаме да остане животновъдство в Българияя ние като общество трябва да платим тези по-високи цени.
Кирил Вътев - председателна Асоциацията на месопреработвателите:
- В световен мащаб тази година има 200 милиона тона зърно по-малко поради сухата година. Политиката на модерната търговия е, когато настанат такива обективни условия за повишаване на цените те да не допускат това да се случи, което всички разбираме, че води до допълнително финансово изпомпване на българския производител.
Цените могат да реагират на пазара реално чак към средата на октомври.