ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
Тази година "Българската Коледа" ще подкрепи...
Чете се за: 02:42 мин.
На работа по празниците: Колко ще ни платят?
Чете се за: 02:10 мин.
Колко дни ще почиваме през 2026 г.?
Чете се за: 02:55 мин.
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
Чете се за: 02:42 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Празник на еленския бут

bnt avatar logo от Боряна Цветкова
A+ A-
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Стотици любители на кулинарния туризъм събра първия фестивал на прочутия еленски бут в Елена. След като цяла Европа научи за тайната на горнооряховския суджук, сега балканджиите показаха на всички как се приготвя вкусното еленско мезе и най-накрая изясниха, че еленският бут не се прави от елен, а от качествено свинско месо.

празник еленския бут
Стотици любители на кулинарния туризъм събра първия фестивал на прочутия еленски бут в Елена. След като цяла Европа научи за тайната на горнооряховския суджук, сега балканджиите показаха на всички как се приготвя вкусното еленско мезе и най-накрая изясниха, че еленският бут не се прави от елен, а от качествено свинско месо.

Атрактивни състезания за най-тънко нарязано мезе и най-вкусно ястие от еленски бут събраха погледите на всички гости. Всъщност всички жители на Елена са майстори на вкусното мезе. Във всяка къща през декември се приготвят по няколко свински бута.

Иван Трухчев:
- По особен начин се изважда бута с кожата, стои 40-50 дни в сол, след това се изважда, стои на проветриво място и така се съхранява година, две, дори и повече.

Хората от Елена казват, че за уникалния вкус на мезето допринася самият балкански въздух.

Петър Иванов, майстор на мезето:
- Причина е сухият климат, който има в нашия край. Това позволява съхраняването на тия свински бутове и продължава колкото повече старее бутът, да е розов отвън, става по-вкусен.

На празника жителите и гостите на града се радваха на атрактивни кулинарни забавления, а майсторите им доказаха, че еленският бут е мезе за всякакъв вид алкохол.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?