Над 500 изложители от хранително-вкусовата индустрия представят най-добрите и оригинални храни, напитки, машини и технологии от цял свят на специализирано изложение в София. В сравнение с миналата година изложителите са с 35% повече. Въпреки кризата земеделският министър Мирослав Найденов подчерта, че преработвателите са запазили качеството на продуктите си и достойно могат да се конкурират на световните пазари.
Над 500 изложители от хранително-вкусовата индустрия представят най-добрите и оригинални храни, напитки, машини и технологии от цял свят на специализирано изложение в София. В сравнение с миналата година изложителите са с 35% повече. Въпреки кризата земеделският министър Мирослав Найденов подчерта, че преработвателите са запазили качеството на продуктите си и достойно могат да се конкурират на световните пазари.
В същото време млекопреработватели се оплакаха от мудната процедура за производство на кашкавал по БДС. Само три мандри произвеждат БДС- кашкавал. Още няколко са в процедура. Желаещите са малко, защото изискванията са много.
Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите: - Продуктите, произведени със знака БДС, са силно контролируеми от Агенцията и изскват работа по определена процедура, влагагането само на мляко и то отговарящо първа категория и което ги прави по-скъпи.
Христо Кунев - производител: - Около година и 10 дни чакахме - много е тежка и бюрократична цялата процедура по вземане на този лиценз така да се каже.
Мандрите бягат от получаването на стандарт, защото пътят минава през 4 ведомства. Другата причина е дългият срок на зреене на кашкавала, смята д-р Йордан Войнов.
Д-р Йордан Войнов, директор на Българската агенция за безопасност на храните БАБХ: - Кашкавалът по стандарт трябва да узрее 45 дни, трябва да се изчака този период на зреене, да се вземат проби и след това вече да се даде зелена светлина на този продукт.
Следващата седмица ще се търсят варианти с млекопреработвателите за скъсяване на срока за издаване на знака БДС, обеща д-р Войнов. А от бранша обясниха, че повечето от тях работят по рецептурата на БДС, но тъй като този кашкавал влиза в скъпия сегмент и не се търси от потребителите, затова не го и произвеждат.
За прехрана на семействата си: Работници от 65 държави печелят доходите си у нас