От четвъртък започват Коледните пости, а ден преди това народният календар разрешава за последно да се похапне месо. Така наречените Коледни заговезни тази година обаче се падат днес, защото по традиция срядата е ден за пост за християните през цялата година.
От четвъртък започват Коледните пости, а ден преди това народният календар разрешава за последно да се похапне месо. Така наречените Коледни заговезни тази година обаче се падат днес, защото по традиция срядата е ден за пост за християните през цялата година.
Макар и не толкова популярно като Сирните и Месни заговезни преди Великденския пост, заговяването преди Рождество Христово също се спазва стриктно от вярващите. Всъщност това е последната възможност за пълноценна храна преди 40-дневното пълно телесно и духовно пречистване. Баба Иванка от Враца пази специален спомен от детството си за този ден.
Иванка Янкова:
- Специално за Коледните заговезни се колеха прасетата и тогава се яде за последно месо.
За най-малките обаче традициите не са добре познати. Етнографите обясняват редуването на постни и блажни дни с наложената през вековете народна мъдрост за балансирано хранене.
Йорданка Манкова, етнограф:
- В последния ден преди Коледния пост се предвижда една месна обредна храна - това е печената кокошка, пълнена и запечена със зеле. Заедно с това се правят по традиционно му и пълнени чушки с боб, характерно е за Северозападна България, тиквеник, позволено е олиото.
Затова, който смята да приложи цялата строгост на поста през следващите 40 дни нека днес да похапне богато и с чиста съвест.