От десетилетия през третия четвъртък на ноември се посреща новата реколта "Божоле". Това се случва по целия свят. И София тази вечер се присъедини към празника на младото френско червено вино.
От десетилетия през третия четвъртък на ноември се посреща новата реколта "Божоле". Това се случва по целия свят. И София тази вечер се присъедини към празника на младото френско червено вино.
То е с леко лилавеещ цвят, с фин аромат на плодове и свеж вкус на младо вино. Това е Божоле. Червеното злато но Франция се прави от сорта "Гаме". Гроздето задължително се бере ръчно заради специфичния процес на ферментация. Технологията на производството го прави изключително бедно на танини. 65 милиона бутилки са продадени тази година в различни краища на света. В София също е пристигнало сериозно количество. Ценители отпиха тази вечер по глътка след традиционната наздравица от посланика на Франция у нас Филип Отие.
Филип Отие - посланик на Фарниця в България: - Да живее новото Божоле 2012 , с което разбира се не трябав да се прекалява.
По традиция бъчвите с новото Божоле трябва да бъдат пресушени до месец май. Софийската премиера на новото Божоле беше организиран от Френско - българската търговска камара. А сред гостите бяха министър Томислав Дончев, дипломати и бизнесмени.