Истински фестивал в чест на туршията и ракията организираха днес в Златарица. На празника десетки майстори от региона защитиха славата на прочутата златаришка ракия, а нежните им половинки доказаха, че и за вкусната домашната туршия се иска майсторлък и доста кулинарни тайни.
Истински фестивал в чест на туршията и ракията организираха днес в Златарица. На празника десетки майстори от региона защитиха славата на прочутата златаришка ракия, а нежните им половинки доказаха, че и за вкусната домашната туршия се иска майсторлък и доста кулинарни тайни.
Така след празника на градинарската чорба златарчани отдадоха дължимото и на най-обичаното българско мезе.
Надпреварата за най-добра „Люта домашна ракия" започна към обяд и ще приключи чак на пролет шегуват се участниците.
Йордан Конакчиев - майстор: „Аз тази година сто литра съм направил. Тайната - трябва плодът да е узрял, да ферментира хубаво, да има хубаво мезенце... сланинка с туршийка върви идеално - закуска, обед и вечеря."
Дегустацията беше поверена на комисия от общинската администрация и баш майстори ракиджии.
Пенчо Чанев - кмет на община Златарица: „Независимо от кризата, независимо от ниските доходи има ли ракия, има ли туршия, има ли прасе в кочината ще оцелеем!"
В конкурса за туршии участниците мериха сили в няколко категории - най-голямо количество, най-голямо разнообразие и най-вкусна туршия. И оказва се, всяка уважаваща себе си златаришка домакиня може да сложи до ракията на мъжа си поне двеста буркана първокласно кисело мезе.
Съдът решава дали да остави в ареста уволнения директор на 138-о училище
Заем за Украйна: Евролидерите одобриха 90 милиарда евро за следващите две години