Рибари и водолази, които събират миди от "нерегламентирани находища", правят дъмпинг на пазара за кулитивирани миди и това стана повод Асоциацията на производители на рибни продукти "Бг фиш" да покани представители на Изпълнителната агенция на среща във Варна. По последни данни от началото на годината у нас са консумирани над 700 тона миди.
Рибари и водолази, които събират миди от "нерегламентирани находища", правят дъмпинг на пазара за кулитивирани миди и това стана повод Асоциацията на производители на рибни продукти "Бг фиш" да покани представители на Изпълнителната агенция на среща във Варна. По последни данни от началото на годината у нас са консумирани над 700 тона миди.
Мидите са сред все по-търсените деликатеси, казват производителите от бранша у нас. От години обаче те не могат да се преборят с конкурентите от сенчестия бизнес, които подбиват цената с буквално отровни миди, извадени от замърсени води.
В България има 42 мидени ферми, повечето са по северното Черноморие. 8 от тях са финансирани с пари от ЕС.
Найден Станев - управител на мидена ферма:
- Мидена ферма, когато се прави, към това се подхожда много внимателно към избора на място. В световен мащаб има проблеми като близостта с голф-игрища, големи плажове и т.н., затова нашата е съобразена и е изнесена навътре в морето.
На рибната борса и улични търговци обаче често продават евтини, но отровни миди, казват представители на мидените ферми. И така купувачите нямат гаранции откъде идва продукцията и чиста ли е тя. Затова производителите на миди настояват да се регламентира произхода на стоката, пристигаща извън мидените ферми.
Д-р Драгомир Господинов - директор на ИАРА:
- Те са в разрез с 5-6 институции, трябва да си извадят необходимите документи.
От Изпълнителната агенция се ангажираха с по-чести проверки, съвместно с колегите им от Басейнова дирекция и Държавната агенция по безопасност на храните.
За прехрана на семействата си: Работници от 65 държави печелят доходите си у нас