Специално Буркан парти събра в Пловдив приятели и ценители на домашно приготвените туршии, лютеници и сладка. Инициативата е на пловдивска галерия и за пета поредна година даде модерна гурме визия на улица „Отец Паисий", където участници и дегустатори се обединиха в колоритно шоу.
Специално Буркан парти събра в Пловдив приятели и ценители на домашно приготвените туршии, лютеници и сладка. Инициативата е на пловдивска галерия и за пета поредна година даде модерна гурме визия на улица „Отец Паисий", където участници и дегустатори се обединиха в колоритно шоу.
Традиционното вече Буркан парти всъщност е бутикова неделна дегустация. На нея всеки носи домашно приготвена туршия, лютеница, кисели краставичики и различни видове сладко.
Лютеницата беше най-предлагания продукт.
А ето и впечатленията на дегустаторите: "Страхотно мазничка изглежда. И хляб нося!"
Тази година имаше и нетрадиционни експонати. Домашно стерилизирани бамя, маслини и специални разядки.
"Най-добро впечатлене ми направиха тиквичките. Доста добри, всичко е приятно - едно такова задушевно. Приятелски настроено", сподели Вероника.
Сред дегустаторите открихаме и американецът Джейкъб от Корпуса на мира. Младият мъж вече познава българската кухня. Не скри, че лютеницата му допада, но други традиционни ястия са му любими. "Мусака и пълнени чушки са ми любими, и баница и мекици", поясни той.
Буркан партито в Пловдив е връщане към старите носталгични пракатики за приготвяне на храна. И носи емоция и вдъхновение.
Веселина Сариева: - Ние сме свикнали от тук да грабнем един сандвич, от там някакви солети, а да направиш един буркан си е така едно забавно гурме занимание.
Оценките на експонатите бяха направени на чаша греяно вино и кебапчета. И съвсем закономерно в Буркан партито и тази година се оказа, че участват само отличници.
Задържани за измама: Българи създали фалшив QR код за плащане на паркинги