ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Сушени плодове за Бъдни вечер

bnt avatar logo от Теодора Асенова
A+ A-
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Сушените плодове са задължителна част от трапезата на Бъдни вечер. Традиционният български ошав е вкусен и полезен, но може да бъде и опасен за хората с алергии и стомашни заболявания.

сушени плодове бъдни вечер
Сушените плодове са задължителна част от трапезата на Бъдни вечер. Традиционният български ошав е вкусен и полезен, но може да бъде и опасен за хората с алергии и стомашни заболявания.

В изсушените плодове се съдържа много разтворима целулоза, която води до намаляване на холестерола, помага на хората със сърдечно съдови заболявания и атеросклероза. Въпреки това съвета на лекарите е когато си купуваме ошав, задължително да се уверим през каква обработка е минал.

Проф. д-р Симеон Стойнов, гастроентеролог и пулмолог:
- Технологията на изсушаване е от изключително значение за запазване на техните положителни качества и гаранция за липса на странични прояви при тяхното закупуване и консумиране от несигурни продавачи, които продават сушени плодове с неспазена технология на изсушаване.

Част от сушените плодове се подлагат на силна химическа обработка, за да се удължи срока им на годност. За това гастроентеролозите споделят, че с едно киснене на ошава във вода може да се избегнат вредните вещества.

Проф. д-р Симеон Стойнов, гастроентеролог и пулмолог:
- Тези технологични продукти за изсушаването се отстраняват с едно обикновено измиване, те не попадат в сушените плодове. С измиване преди консумацията пациентът си подсигорява прием на естествения продукт без химикали.

Съвета към всички любители на ошава е да не се лъжат от външния вид и да залагат на по-сбръчканите, тъмни и не толкова привлекателни сушени плодове.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?