Сушените плодове са задължителна част от трапезата на Бъдни вечер. Традиционният български ошав е вкусен и полезен, но може да бъде и опасен за хората с алергии и стомашни заболявания.
В изсушените плодове се съдържа много разтворима целулоза, която води до намаляване на холестерола, помага на хората със сърдечно съдови заболявания и атеросклероза. Въпреки това съвета на лекарите е когато си купуваме ошав, задължително да се уверим през каква обработка е минал.
Проф. д-р Симеон Стойнов, гастроентеролог и пулмолог:
- Технологията на изсушаване е от изключително значение за запазване на техните положителни качества и гаранция за липса на странични прояви при тяхното закупуване и консумиране от несигурни продавачи, които продават сушени плодове с неспазена технология на изсушаване.
Част от сушените плодове се подлагат на силна химическа обработка, за да се удължи срока им на годност. За това гастроентеролозите споделят, че с едно киснене на ошава във вода може да се избегнат вредните вещества.
Проф. д-р Симеон Стойнов, гастроентеролог и пулмолог:
- Тези технологични продукти за изсушаването се отстраняват с едно обикновено измиване, те не попадат в сушените плодове. С измиване преди консумацията пациентът си подсигорява прием на естествения продукт без химикали.
Съвета към всички любители на ошава е да не се лъжат от външния вид и да залагат на по-сбръчканите, тъмни и не толкова привлекателни сушени плодове.