Краят на годината е време както за равносметка, така и за бъдещи планове. В преследване на Целите на хилядолетието, ООН обяви предстоящата 2013-та за международна година на киноа.
Южноамериканското растение е естествен хранителен продукт, който според ООН ще играе важна роля в осигуряването на храна за бедните райони.
Как някогашното меню на инките се превръща в международен бизнес и можем ли да открием киноа у нас?
Киноата била свещена за инките храна, която наричали "майката на всички зърна". Прилича на познатия ни ориз, но е в пъти по-богата на ценни хранителни вещества. Незаменим източник е на протеини, фибри, фосфор и желязо.
Най-голям производител е Боливия, следвана от Перу и Еквадор. В последните години храната става изключително популярна и в Щатите и се превръща в световно търсена стока.
Хавиер Уртадо, боливийски производител: "Това е един от най-добрите моменти в историята на киноа, защото пазарите се разрастват. Бих могъл да кажа, че в момента търсенето е по-голямо от това, което можем да произведем."
Голямото търсене, обаче, вдига цената на традиционната за Боливия храна и в последните години консумацията там спада драстично.
Ортензия Лима, продавачка на киноа: "Един такъв пакет вече струва 25 долара. Много е скъпо и затова домакините тук вече не го използват много."
У нас различни видове киноа могат лесно да се намерят в магазините за биохрани. Насипно килограм от екзотичната храна струва около 14 лева.
Стела Петкова, собственик на магазин за биохрани: "Има интерес, много хора си ползват заради това, че няма глутен, лека е, не дразни стомаха, лесна е за храносмилане и е с богато съдържание на протеин - тоест хора, които не консумират месо, я използват много често."
В случай че от новата година си обещаете по-здравословен начин на живот, имате и възможности за избор - брашно или корнфлейкс от киноа или дори биокозметика с най-ценните екстракти от съкровището на инките.