ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Тайните на българското шампанско

bnt avatar logo от Лидия Каменова
A+ A-
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Тонове шампанско ще се излеят в новогодишната нощ. По стара традиция това е напитката, с която си казваме "наздраве" в първите минути на новата година. Какво трябва да бъде качественото шампанизирано вино, как да го разпознаем и къде у нас единствено то отлежава при естествени условия?

тайните българското шампанско
Тонове шампанско ще се излеят в новогодишната нощ. По стара традиция това е напитката, с която си казваме "наздраве" в първите минути на новата година. Какво трябва да бъде качественото шампанизирано вино, как да го разпознаем и къде у нас единствено то отлежава при естествени условия?

Тайните на истинското шампанско научи наш екип в специализирана за това производство винарска изба край Белоградчик. Преди повече от 40 години Прилепната галерия на пещерата "Магура" е превърната във винарска изба. Постоянната температура от 14 градуса и висока влажност на пещерата са идеалните за отлежаване на пенливо вино. За разлика от газираното вино, където изкуствено се вкарва газ, при шампанското този процес е естествен и трае от 30 до 50 дни, след което виното отлежава с утайката, обясняват специалистите.

"Счита се, че колкото по-дълго време отлежава с утайката, толкова става по-хубаво, с по-благородни качества. Самата утайка придава много специфичен вкус и аромат на виното", казва технологът Венелина Латинова.

Ако обичате истинския резлив вкус на виното, трябва да изберете шампанско брут, а ако предпочитате по-сладко шампанско, трябва да купите сухо, в което се добавя мъничко ликьор.

Противно на общоприетото мнение, оказва се, че по-безшумното при отваряне шампанско е по-качествено от изригващото с гръм, обяснява Латинова и добавя: "Характерно е, че пяната е много голяма, самите балончета са много фини. Колкото по-дълга е играта на мехурчетата, се счита, че толкова по-хубаво е шампанското."

Най-популярно и предпочитано е бялото шампанско, но напоследък все повече се харесва и "розе". Най-малко търсено е червеното пенливо вино.

Уникалната винарска изба в пещерата "Магура" има и своята покровителка – каменна статуя, наречена Старицата - пазителка на тайната на виното.

Накрая технологът в избата пожела: "За новата година наздраве на всички! Пожелавам една успешна, мирна и благодатна година, най-вече – здрава! Наздраве!

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?