Какво можем да направим с останалата храна от коледната и новогодишната трапеза? Отговор на този въпрос дават запалените риболовци. Оказва се, че голяма част от неизконсумираното може да се съхрани и да се използва за приготвянето на захранка, месеци след празниците.
Баници, пити, соленки и всичко, което е направено от брашно, може да влезе в употреба за приготвянето на захранката. Противно на логиката, рибите обичат и сладичко, затова можем да използваме дори останалите
коледни сладки, а защо не и парчета от кекс, в които няма крем. За да се запазят, трябва първо да се нарежат на парчета.
Родан Цанев - риболовец:
- И да се изпече във фурна, за да извадим влагата от него. За да може после в плик да го съхраняваме дълго време и да произведем сухар.
Седмица, преди да поемем към водоема, забъркваме сухарите с малко вода и семена от слънчоглед, лен и коноп. Добавяме и есенции - същите, които повечето дами слагат в сладкишите.
- Ванилията е универсална добавка. Дозировката е такава, че когато съвсем леко замирише храната с тях трябва да се спира.
Точна рецепта няма. Важното е да направим захранката така, че да се разтвори във водата и да примами рибата, съветват още рибарите.
- Предимството е, че няма консерванти, приготвена е на момента и е ползвана до 5-7 дни. Свежа е храната.
И така, месеци след Коледа, приготвените пити, баници, бисквити и кексове, могат да съберат семейството отново край трапезата, защото са примамили някоя голяма и вкусна риба.