Голяма част от прясното мляко, което се произвежда у нас, може да изчезне от пазара в края на годината. Тогава изтича срокът, в който всички млечни ферми трябва да заработят според европейските изисквания. За това предупредиха от Агенцията за безопасност на храните. Стопанствата, които не успеят да се модернизират до края на 2013 ще могат да използват произведеното мляко само за лична консумация.
Голяма част от прясното мляко, което се произвежда у нас, може да изчезне от пазара в края на годината. Тогава изтича срокът, в който всички млечни ферми трябва да заработят според европейските изисквания. За това предупредиха от Агенцията за безопасност на храните. Стопанствата, които не успеят да се модернизират до края на 2013 ще могат да използват произведеното мляко само за лична консумация.
Млечните ферми у нас трябваше да се модернизират още в края на 2011. Повечето не успяха и тогава ЕС удължи срока с още 2 години. Сега обаче отлагане няма да има.
Застрашени са най-малките ферми - с по 1-2 крави. Проблемът е, че броят на тези стопанства съвсем не е малък - те са около 80 000.
Д-р Йордан Войнов - изпълнителен директор на БАБХ:
- Досега млякото, което не отговаря на стандарта се преработваше в сирене и кашкавал с дълъг период на зреене.
Според евроизискванията за животните трябва да има по-голямо пространство да се поддържа добра хигиена, млякото да се съхранява в специални гюмове, в които да престоява не повече от 2 часа след доенето.
За семейство Пешунови от Врачанското село Дърманци от години животновъдството е единствен поминък. Имали 4 крави, но заради ниските изкупни цени на млякото и скъпите фуражи, продали две от тях. А за модернизация дори и не могат да си помислят.
Сашо Пешунов, фермер: - Аз се колебая, не знам дали ще издържа да ги гледам или ще ги ликвидирам. Тая крава не я интересува дали съм продал млякото, тя иска да яде.
Според фермера от Дърманци държавата трябва да помогне, за да се модернизират малките стопанства. Начин има.
Д-р Йордан Войнов - изпълнителен директор на БАБХ: - При добро желание от страна на млекопреработвателите може да им се осигурят специални гюмчета, млякото да се извозва 2 пъти на ден, сутрин и вечер да се взема на тези хора - така че има начини, по които без излишни средства да се постигне добър резултат.
Готова е и Наредба за директните продажби, чието одобрение се очаква от Брюксел. Тя ще стимулира малките производители сами да излязат на пазара.
Така че, според специалистите, има начин докрая на годината всички ферми у нас да станат европейски, но е нужно и животновъди и браншови асоциации да заработят за това.