Премиерът Борисов се срещна с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс

Премиерът Бойко Борисов се срещна с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Двамата са обсъдили преговорите за Брекзит и правата на българските граждани във Великобритания в контекста на последните развития от вчера. Двамата са потвърдили, че ще положат усилия за гарантиране правата на българските и английски граждани в двете държави, както и че ще продължи сътрудничеството между службите за сигурност, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Александър Марков
от Александър Марков
12:05, 15.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

На срещата премиерът Бойко Борисов е заявил, че британските граждани са добре приети и ще бъдат добре приети в България и след Брекзит.

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Говорих с министър-председателя за Брекзит, за важната среща в Брюксел в сряда и също му предоставих допълнителна информация относно нашето разследване по случая "Скрипал" в Лондон и потенциалната хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.

Хопкинс заяви, че все още е оптимист за успешния край на преговорите с ЕС за Брекзит. Борисов и Хопкинс са отчели отличното сътрудничество между България и Обединеното кралство в сферата на сигурността и потвърдиха, че българските и британските служби ще продължат да работят съвместно в борбата с тероризма, контрабандата, нелегалната миграция, криминалните разследвания и корупцията.

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Все още сме оптимисти, да. Не сме постигнали споразумение все още, работи се усилено - както вчера в Брюксел, но също и днес. Много се надяваме, че ще успеем да постигнем споразумение относно Договора за оттегляне на Великобритания от ЕС тази сряда. И също така, ще работим по бъдещата Общо декларация.

Хопкинс и Борисов са обсъдили и статута на българите, живеещи във Великобритания, както и на англичаните, живеещи в България след Брекзит.

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Много е важно за тях да разберат, че каквото и да стане с Брекзит, ние ще положим максимални усилия, за да се уверим, че те ще продължат да живеят живота си нормално.

Не стана ясно дали на срещата двамата са говорили за инициативата на Великобритания - ЕС да наложи два нови пакета санкции срещу страни, които използват химическо оръжие и кибератаки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започват масови проверки на товарни автомобили и автобуси
Започват масови проверки на товарни автомобили и автобуси
Президентът поздрави военните летци по случай празника им
Президентът поздрави военните летци по случай празника им