НОВИНИ

Намалиха ограничението на скоростта по пътищата в Испания

Австрия ще разреши пробно на шофьорите да завиват надясно на червен светофар. Според властите така ще се улесни трафикът. Поправката беше приета в парламента. Критиката на опозицията е, че завиването на червен светофар ще застраши безопасността на пешеходците. Испания пък наложи ограничение на скоростта по националните пътища от 100 на 90 км/ч. Мярката се въвежда, за да се намалят произшествията.

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 31.01.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Ограничението за 90 км в час е в сила от днес и засяга всички двупосочни пътища от националната мрежа, които са без централен разделител. Според статистиката през последните пет години на такива пътища са станали около 80% от инцидентите.

Само миналата година по рисковите участъци са загинали около 880 души. И при почти всички случаи причината за катастрофите е била загуба на контрол заради шофиране с несъобразена скорост. Факти, които накараха властите да наложат ограничението.

Мярката засяга 7000 км от националната пътна мрежа на Испания. В повечето европейски държави ограничението за скоростта по двупосочните пътища е 90 км в час.

Във Великобритания и Швеция разрешената скорост е 80 км в час. Според шведско проучване по-строгото ограничение спасява около 14 живота годишно в скандинавската държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ изпраща екип, който да подготви втората среща Тръмп-Ким Чен-ун
САЩ изпраща екип, който да подготви втората среща Тръмп-Ким Чен-ун
Легендатата Петър Попангелов празнува 60-годишен юбилей
Легендатата Петър Попангелов празнува 60-годишен юбилей