НОВИНИ

9 са жертвите на арктическия студ в САЩ

Студ скова Съединените щати. Жертвите на минусовите температури и ледения вятър са най-малко 9.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:02, 31.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Улици, площади и магазини буквално опустяха. Заради студената вълна в САЩ не работят комуналните служби и пощите. Учениците са в принудителна ваканция. На много места минусовите температури са в комбинация с обилен снеговалеж и бурни ветрове. Това е и причината, магазинът, в който работи Джон, да е затворен.

Джон Хънт, мениджър на магазин: Времето е мразовито, като виелица! Вятърът е ужасен! И не спира! Не виждаш нищо!

Един от най-студените щати се оказа Илинойс - в Чикаго температурите паднаха до минус 30, но заради ледения вятър усещането е за минус 45. Едноименната река в града почти замръзна. Бяха подадени десетки сигнали за силен шум, подобен на гърмеж. Оказа се, че звукът има научно обяснение.

Ед Шимън, метеоролог: Има си специален термин, но сред хората е популярно като ледено земетресение. Това е случаят когато имаме рязък спад на температурите след период на валежи. И случаят е точно такъв.

Извънредно положение е обявено освен в Илинойс, в Усконсин и Мичиган, както и в обичайно по-топлите южни щати Алабама и Мисисипи. Студ скова и източното крайбрежие на страната. Мразовитата зима създава и транспортни проблеми. Регистрирани са десетки пътно-транспортни произшествия и верижни катастрофи.

Лекарите предупреждават, че при тези температури дори десет минути навън са опасни, ако дрехите не са подходящи. Според статистиката арктическият студ е засегнал около 250 милиона души. Според синоптиците в следващите дни се очакват обилни снеговалежи, без съществена промяна на температурите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнян Златев: Брекзит без сделка е най-лошият вариант и за двете страни
Огнян Златев: Брекзит без сделка е най-лошият вариант и за двете страни
Фейсбук отчита рекордни приходи
"Фейсбук" отчита рекордни приходи