НОВИНИ

Росен Желязков за пакета "Мобилност": Войната не е нито загубена, нито спечелена

Гласуването в Европейския парламент по пакета "Мобилност" не е окончателното му приемане, а само пореден етап. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в "Панорама".

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 05.04.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Той добави, че предстоят институционални преговори и в тях България ще продължи да отстоява позициите си.

Министърът заяви, че приемането на пакета, срещу който протестират българските превозвачи, е станало чрез натиск и сложни процедурни похвати и коментира, че това е случило без правни и процедурни основания.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Нашата цел беше пакетът да не влезе в пленарна зала, защото там битката беше предрешена.

Евродепутатите от Източна Европа са едва една трета от членовете на Европейския парламент, обясни той.

Сега България ще се опита да забави преговорите до края на румънското председателство на ЕС и до следващия Европейски парламент, който ще бъде избран след изборите.

;

Желязков каза, че България е имала ясна позиция от самото анонсиране на промените през 2016 г. Тя е продиктувана от факта, че глобалните процеси са лишили българските превозвачи от традиционни пазари като Турция и Иран и те се се преориентирали към Централна Европа, откъдето сега се опитват да ги изтласкат.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Показахме, че институциите могат да се обединят, когато става дума за национална кауза.

Той заяви, че българските евродепутати са се държали достойно в пленарната зала и им благодари.

Желязков отхвърли укора на Сергей Станишев, че по време на българското председателство на Съвета е била пропусната възможността да се решат по-благоприятно въпросите на превозвачите. Министърът посочи, че България е внесла множество компромисни предложения по текстовете, но те са били посрещнати с мълчание от големите държави, които изчакали председателството на Австрия да приемат решения в търсената от тях посока.

Министърът коментира и скандалите с имотите на представители на властта. Според него при съмнения хората, които заемат държавни позиции трябва да ги освобождават.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Всичко е в сферата на морала и правото. В държави без дълга традиция в норми за регулиране на обществените отношения, моралът винаги стои на заден план.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Очната болница във Варна подаде оставка
Шефът на Очната болница във Варна подаде оставка
Интерактивни реклами и виртуални концертни зали правят дебют в Токио
Интерактивни реклами и виртуални концертни зали правят дебют в Токио