НОВИНИ

Президентът Радев разговаря с китайския премиер

Откриване на директна въздушна линия Пекин - София, разкриване на клон на водеща китайска банка у нас, създаване на Център за научни изследвания и иновации - това са част от акцентите от разговора между президента Румен Радев и китайския премиер Ли Къцян. Те се срещнаха в китайския град Далиян, където утре ще участват в Световния икономически форум, известен като "летния Давос". Българският държавен глава е в Китай по покана на Си Дзинпин.

Вера Александрова
от Вера Александрова оператор: Лъчезар Ораков
19:45, 01.07.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

В рамките на една година българският президент и китайският премиер се срещат за втори път. Румен Радев приема този факт като ясен знак за желание за задълбочаване на двустранните отношения. Посочи, че Китай е първостепенен партньор от изключително значение.

Ли Къцян - премиер на КНР: Миналата година бях в България, усетих чудесно гостоприемство. Много съм доволен отново да се срещна с българския президент. България и Китай имат много добри приятелски отношения, които се развиват през годините.

България е втората страна, признала Китайската народна република, тази година се навършват 70 години от установяване на дипломатически отношения. Политическият диалог е много активен. Икономическите връзки се разширяват, но потенциалът е много по-голям.

Румен Радев предложи на премиера Ли Къцян документ с основните насоки за развитие на българо-китайските отношения. В него са изброени различни области със значителен потенциал, от тях открои три важни проекта.

Румен Радев: Изграждане на редовна авиолиния Пекин-София, която е неотменимо условие за интензифициране на нашите отношения. На второ място това е разкриване на клон на китайска банка в България, за да имаме облекчение на инвестиционния и финансовия търговски обмен. И трето, също много важно, това е изграждане в София на Българо-китайски център за научни изследвания и иновации.

Китай проучва и условията за участие в конкурса за изграждане на АЕЦ "Белене". А на въпрос защо няма министри в делегацията му, Румен Радев заяви, че е отправил покани, но министрите действали според графиците си. Президентът отбеляза, че досега нямаме реализирани крупни китайски инвестиции и транспортни проекти. Като слабост отбеляза, че страната ни все още няма и проектна готовност за това.

Румен Радев: Да, ние имаме геостратегическо положение, ние сме неотменима част от инициативата "Един пояс-един път", от формата "17+1", през България трябва да минат важни транспортни коридори, но ние трябва да подготвим много добре нашите проекти.

Президентът Радев заяви, че целта на визитата му в Китай е да се задълбочат контактите на високо политическо ниво и да се създадат по-добри условия за бизнес и по-добри резултати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус с деца от Сърбия катастрофира на магистрала Тракия
Автобус с деца от Сърбия катастрофира на магистрала "Тракия"
Пламен Димитров, КНСБ: Свалянето на ДДС за една стока няма да напълни джобовете
Пламен Димитров, КНСБ: Свалянето на ДДС за една стока няма да напълни джобовете