НОВИНИ

Агенцията по пътна безопасност настоява за тестове на шофьорите над 60 години

Държавната агенция по пътна безопасност настоява да се въведат психологически и физически тестове на шофьорите над 60 години. Причината е в зачестилите катастрофи, предизвикани от водачи в пенсионна възраст.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
09:18, 28.04.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Над 120 са катастрофите през последните две години в Русе с участието на хора над 60 години. Над 100 са ранените, 4 са загиналите.

Само тази седмица 95-годишен мъж намери смъртта си на пешеходна пътека, защото беше блъснат от автомобил, управляван от 71-годишен шофьор. Друг водач на същата възраст се преобърна с колата си по таван в центъра на града. На форум в Русе, посветен на пътния травматизъм, представители на различни институции коментираха до колко са адекватни зад волана възрастните шофьори.

Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата": Когато станат на 60 години не да имат безсрочна книжка, а напротив по-често да подлежат на физическа и психологическа проверка.

От "Пътна полиция" отчитат и друга тревожна тенденция- все повече млади хора, употребили наркотици, сядат зад волана.

Гл. инспектор Михаил Манов, началник сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Русе: Средно за седмица варират от 7 до 3-4 водачи с употреба на наркотични вещества или техни аналози - млади хора, които търсят адреналина.

Служителите на реда затягат сериозно контрола и на мотористите, като ще следят за неизрядни документи и правоспособност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов посрещна Възкресение в Дивотинския манастир
Премиерът Борисов посрещна Възкресение в Дивотинския манастир
Президентът Румен Радев поздрави православните християни с Възкресение Христово
Президентът Румен Радев поздрави православните християни с Възкресение Христово