НОВИНИ

ВАС трябва да се произнесе дали референдумът в Трън е законосъобразен

Жителите на община Трън отхвърлиха предложението за добив на злато в региона. Против са гласували близо 93% от участвалите в референдума. Поводът за местния референдум е инвестиционното намерение на българска фирма да възстанови работата на някогашната мина "Злата".

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
12:05, 12.06.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

По данни на общинската избирателна комисия активността на референдума е била близо 60%, което означава, че той е валиден. Очаква се обаче Висшият административен съд да се произнесе дали той е законосъобразен. Затова не е ясно и какво ще последва оттук нататък, каза временно изпълняващият длъжността кмет на Трън Цветислава Цветкова.

Цветислава Цветкова: Ще видим с какво решение ще излезе Върховният административен съд. Затова е много рано да говорим за каквото и да било към настоящия момент.

Освен това резултатите от допитването могат да бъдат обжалвани от инициатора на референдума или от областния управител в срок от 7 дни след обявяването им. Според Цветислава Цветкова така поставения въпрос на референдума не е в конфликт със закона и общинският съвет от тук нататък ще взима решения, но само относно одобряването на устройствените планове.

Припомняме Ви, че бившият областен управител на Перник определи допитването като незаконосъобразно, тъй като според Конституцията подземните богатства са „изключителна държавна собственост" и тяхното управление е в правата на Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забравена чанта затвори столичната метростанция СУ Климент Охридски
Забравена чанта затвори столичната метростанция "СУ Климент Охридски"
 Свлачище затрупа пътя от град Елена за село Мийковци
Свлачище затрупа пътя от град Елена за село Мийковци