НОВИНИ

Жителите на Трън гласуваха против добива на злато

92.9% от гласувалите на местния референдум в община Трън са гласували против добива на злато. Това показват данните, публикувани на страницата на ОИК Трън. От общо 3563 души, имащи право на глас, до урните са отишли 2081 души, с което общата избирателна активност на референдума е 59,7%.

жителите трън гласуваха против добива злато
bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 12.06.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Проведеният вчера местен референдум в Трън каза "не" на златодобива. 1935 от имащите право на глас 3563 избиратели са отговорили с "да" на въпроса "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?" , съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Тодор Исаев. Това се равнява на 93 % от общия брой гласували. Само 125 избиратели, или 6 % от имащите право на вот, са отговорили с "не", а 21 от пуснатите в урните бюлетини са недействителни.

Избирателната активност е 58.4%. За да бъде валиден референдумът и да има решението задължителна сила, избирателната активност трябваше да бъде поне 40 %, а отговорите с "да" да надхвърлят 50 %.

Поводът за допитването стана инвестиционното намерение на българска фирма да възстанови работата на някогашната мина „Злата". Хората се притесняват, че възстановяването на добива ще замърси природата и въпреки икономическите ползи са против.

Предстои Върховният админастритивен съд да се произнесе дали референдумът е законосъобразен. Въпросът за концесията на подземните богатства, обаче е преди всичко е в ръцете на Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бездомни кучета застрашават шофьорите в района на Кресненското дефиле
Бездомни кучета застрашават шофьорите в района на Кресненското дефиле
​Пуерто Рико може да стане 51 щат на САЩ
​Пуерто Рико може да стане 51 щат на САЩ