НОВИНИ

Албания забрани казината и пунктовете за спортни залагания в жилищните райони

Албанският парламент гласува за преместване на всички казина и пунктове за спортни залагания извън жилищните райони, за да се спре разпространението им, предаде Асошиейтед прес.

албания забрани казината пунктовете спортни залагания жилищните райони
bnt avatar logo
от БНТ
21:55, 25.10.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Парламентът гласува днес със 75 на 0 гласа за затваряне на казината до 31 декември, включително на залите с игрални автомати и пунктовете, където се приемат залози за спортни състезания или състезания с животни, и за преместването им в покрайнините на населените места.

Казината и пунктовете за залагания са многобройни в градовете на Албания, която е една от най-бедните страни в Европа.

Законът все пак позволява функционирането на казина в големите хотели, а телевизионното бинго и националната лотария също ще продължат да работят, тъй като имат текущи договори за концесия, отбелязва Ройтерс.

Албанската индустрия на спортните залози се развива бързо в последните десетилетия и има годишен оборот от около 700 милиона евро.

"Ние водим яростна война със злото, което се е вкоренило дълбоко в нашето общество през годините", заяви премиерът социалдемократ Еди Рама преди днешния вот.

Гласуването идва на фона на бойкот от страна на опозицията на парламентарните заседания от края на лятото.

Финансовият министър Арбен Ахметай заяви, че бюджетът за следващата година не включва данъчни приходи от казина и пунктове за залагания, които бяха 54 милиона долара миналата година.

На медийните издания им беше наредено да спрат "незаконните" реклами на хазарт и бяха предупредени, че ако не го направят, "ще бъдат закрити принудително".

Същевременно представители на компаниите, занимаващи се със спортни залагания, заявиха, че ще се борят срещу забраната и ще търсят компенсация.

"Компаниите също така оценяват щетите от едностранното прекратяване на лицензите им и обмислят съдебни действия за възстановяване на загубите", заяви Артан Шути, председател на асоциацията на индустрията на спортните залози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необходими са центрове за защита на жертвите на сексуално насилие у нас
Необходими са центрове за защита на жертвите на сексуално насилие у нас
НАТО започна най-големите си учения след края на Студената война
НАТО започна най-големите си учения след края на Студената война