НОВИНИ

Александер ван дер Белен отблизо

Австрийците не позволиха на крайно-десния кандидат Норберт Хофер да стане президент на страната, и избраха за държавен глава бившия лидер на Зелените - Александер ван дер Белен. Окончателните резултати се очакват утре, понеже се броят бюлетините, пристигнали по пощата. Но не се очакват промени, даже се увеличават процентите за Александър Ван дер Беен. Вижте още в прякото включване на специалния ни пратеник във Виена Десислава Апостолова.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:55, 05.12.2016
Чете се за: 01:30 мин.
По света

Александер ван дер Белен - избран за президент на Австрия: За мен това е исторически ден за Австрия по няколко причини. За първи път президентските избори трябваше да се повтарят и това бе не просто повторение, а нов избор, защото условията се промениха, светът се промени. Във Великобритания гласуваха за Брекзит, в САЩ избраха Доналд Тръмп, за шест месеца се случиха много неща.

В тази нова среда 72-годишният Белен надделя над енергичния млад евроскептик от крайната десница. При колебаещите се консервативни избиратели е помогнал улегналият му професионален маниер.

Основен лост беше и подкрепата на младите, с които университетският професор по икономика се разбира добре. Тези, които го харесват, го наричат професора или Саша заради корените му - син на руски аристократ и естонка, избягали от сталинизма. Има две деца от първата си съпруга, вторият му брак е скорошен с дългогодишната му приятелка.

Подкрепя гей браковете и пуши много, без намерение да се отказва, защото нямало смисъл да се мъчи на тази възраст. Тези лични щрихи се вписват в образа на либерал, както се определя. Започнал е в политиката като социалдемократ, през 90-те отива при зелените, които с него начело са на върха на популярността си.

От 2008-ма е извън партията на еколозите. Те обаче финансираха битката му за президентския пост, макар че се яви като независим кандидат. Ще бъда проевропейски президент, отворен към света, обеща Ван дер Белен в победната си реч.

;

Загубилият изборите Хофер призна, че неговата партия гледа към канцлерството и не изключва да се кандидатира отново след 6 години.

Норберт Хофер, Партия на свободата: Всяко нещо има две страни. Исках да стана президент и да работя за Австрия. Но аз съм на 45 и още имам шанс да се кандидатирам отново след 6 години. Сега мога да помогна с изборите на Национален съвет. Трябва да продължа и със задачите си като председател. Дните ми са запълнени. В живота съм научил, че поражението може да бъде и възможност, ако го погледнеш по правилния начин.

Според анализаторите в Австрия големите губещи от тези избори са двете управляващи партии. Ако те не се погрижат до 2018 г. да извадят нови свежи имена, те ще търпят още по-големи загуби.

Армин Турнхер - издател и главен редактор на виенския седмичник Фалтер: И двете големи партии би трябвало да знаят, че ако има нови избори сега, първото място със сигурност ще е е за Партията на свободата, а те ще остават втори. Традиционните партии са в криза. Те подцениха изборите, защото бяха сигурни, че техните кандидати ще стигнат до втория тур, защото просто такава е традицията в Австрия още от 1945 година насам. Но кандидатите на управляващите партии получиха само 11 процента и това е повече от предупреждение за тях.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват дали някой руши дюните край Лозенец
Проверяват дали някой руши дюните край Лозенец
Румен Христов, РБ: И 1 % да има, трябва да се опита да се състави правителство
Румен Христов, РБ: И 1 % да има, трябва да се опита да се състави правителство