НОВИНИ

Ангела Меркел: Германия е ангажирана с укрепването на източния фланг на НАТО

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подчерта, че правителството ѝ е ангажирано с укрепването на източния фланг на НАТО, броени дни след като външният ѝ министър поиска "да няма дрънчене на оръжия", което би ескалирало напрежението с Русия.

bnt avatar logo
от БТА
07:52, 23.06.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
ангела меркел германия ангажирана укрепването източния фланг нато

Меркел заяви, че Германия ще продължи да води редовен диалог с Русия, но добави, че има "нови заплахи" в близост до Европа и е решена да увеличи разходите си за отбрана и да укрепи НАТО. "Правителството е съгласно с решението на НАТО в дългосрочен план да отделяме 2 процента от нашия БВП за отбрана. Смятам, че това ще бъде подкрепено от всеки в правителството. Това е позицията на правителството", заяви Меркел.

Изказването ѝ идва, след като по-рано тази седмица външният министър Франк-Валтер Щайнмайер поиска да не се предизвиква враждебна реакция у Русия. "Това, което не трябва да правим сега, е да дрънчим с оръжия и да надаваме шумни бойни викове. Който смята, че символични танкови паради по източната граница на алианса ще донесат повече сигурност, се лъже. Ще е добре да не създаваме претексти да подновяването на една стара конфронтация", каза Щайнмайер за в. "Билд".

Говорител на външния министър отрече изказването му да е било пряко свързано с военни учения на НАТО и плановете за увеличаване на войските на алианса в Източна Европа. Изявлението на Щайнмайер разкрива растящите разногласия в германското коалиционно правителство между неговите социалдемократи и консервативните християндемократи на Меркел. В Германия ще се произведат федерални избори догодина, отбелязва Ройтерс.

Щайнмайер призовава за постепенно облекчаване на санкциите на ЕС срещу Русия с напредъка на Москва в прилагането на Минските споразумения за прекратяване на огъня в Източна Украйна, докато Меркел настоява санкциите да бъдат отменени едва когато Минските споразумения бъдат напълно приложени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ядем най-много плодове от Полша и зеленчуци от Италия и Испания
Ядем най-много плодове от Полша и зеленчуци от Италия и Испания
Норвежият модел - брак по сметка между Осло и Брюксел
"Норвежият модел" - брак по сметка между Осло и Брюксел