НОВИНИ

Ангела Меркел и Петро Порошенко поискаха спиране на огъня в Източна Украйна​

Германският канцлер Ангела Меркел и украинският президент Петро Порошенко се договориха днес да се опитат да подобрят положението със сигурността в Източна Украйна и да работят за възстановяване на договореното в Минск спиране на огъня, след като насилието бе подновено, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
17:38, 20.05.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
ангела меркел петро порошенко поискаха спиране огъня източна украйна​

Преди двудневни преговори в Мезеберг (близо до Берлин), посветени на ситуацията в Източна Украйна, Меркел каза, че след затишие около Великден, случаите на нарушаване на примирието значително са зачестили. "Основната ни тема днес ще е как да се подобри ситуацията със сигурността, което е основна предпоставка за по-нататъшен политически напредък", каза Меркел.

"Трябва да действаме решително за връщане в градивна посока на процеса от Минск, на който не виждаме алтернатива", отбеляза Порошенко. Ще продължим с процеса от Минск и ще запазим Нормандския формат. Спешно ще търсим възможности четиримата президенти, или трима президенти и един канцлер, да контактуват помежду си, посочи Меркел.

Според ДПА Меркел е заявила, че иска да събере Порошенко, руския президент Владимир Путин и френския държавен глава Еманюел Макрон, и четиримата да обсъдят продължаващото насилие в Източна Украйна. Украйна, Германия, Франция и Русия бяха страните, договорили през 2015 г. в Минск споразумението, довело да прекратяване на мащабните боеве между украинските войски и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Сблъсъците обаче продължават, припомня Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха уран във водата на три пловдивски села
Откриха уран във водата на три пловдивски села
Преизбраният за президент на Иран Хасан Рохани обеща да изпълни обещанията си
Преизбраният за президент на Иран Хасан Рохани обеща да изпълни обещанията си