НОВИНИ

Апелативен съд отказа да върне в сила указа на Доналд Тръмп за имигрантите

Два на нула в полза на съдебната система срещу Тръмп - така американските медии нарекоха втората загуба на новия американски президент при опита му да наложи забраната за влизащи от 7 предимно мюсюлмански страни. Апелативният съд в Сан Франциско отказа да възстанови указа на американския президент за мигрантите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:36, 10.02.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Опитът на администрацията на Доналд Тръмп да възобнови действието на указа, блокирано от федерален съдия от Сиатъл, беше отхвърлен единодушно с анонимен вот от тричленен състав. Магистратите са избрали да не казват имената си, за да се избегнат упреци за възможно партийно пристрастие. Двама от тях са назначени от президенти-демократи и един от - републиканец.

В становището от близо 30 страници се казва, че липсват убедителни аргументи в защита на тезата, че гражданите от въпросните 7 държави са заплаха за американците, липсва и механизъм за частична отмяна и възобновяване на действието на постановлението. Реакцията на държавния глава не закъсня - първо, разбира се, с туит.

За всички несъгласни с указа решението на съда е победа.

Боб Фъргюсън, главен прокурор на щата Вашингтон: Вече сме се виждали в съда. И според мен е заложено бъдещето на Конституцията. Уважаваме факта, че президентът има широки правомощия когато става дума за издаването на укази. Но ДОРИ И те трябва да да съобразени с Конституцията. А ние твърдо вярваме, че този указ не е!
Фархана Хера, Организация за гражданските права на американските мюсюлмани: Днес е голям ден за демокрацията. Съдът изпрати много силно послание че никой, дори и президентът на Съединените щати, не е над закона.

Какво следва? Последната инстанция е Върховният съд, но според анализатори е по-добре Тръмп да се насочи към по-ниска инстанция, поне до одобряването на предложения от него Нийл Горсъч, с когото съдиите, привърженици на републиканците, ще станат петима от девет и биха имали мнозинство във Върховния съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Кръвния център във Варна има недостиг на кръв от група А
В Кръвния център във Варна има недостиг на кръв от група А
Студенти естетизират градската среда във Варна
Студенти естетизират градската среда във Варна