НОВИНИ

Има опасност ЕК да спре парите по ОП "Образование"

Има опасност от спиране на средствата по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж ", а междинните плащания по нея са временно замразени. Това става ясно от писмо на Европейската комисия до просветното министерство за проблемите, които е установил одита на програмата. Днес просветният министър проф. Николай Денков обяви, че не е изненадан от критичния тон на писмото, и че до края на деня очаква оставката на ръководителя на управляващия орган на програмата Цветана Герджикова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:29, 10.02.2017
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Одитът на програмата е направен през октомври миналата година и е открил проблеми, свързани както с проведените конкурсни сесии досега, така и със системите на управление и контрол на програмата - обясни министър Денков.

Нямало ясно разграничение на функциите на този, който осигурява парите - управляващия орган в структурата на МОН и този, който изпълнява проектите - отново част от МОН. Проф. Денков каза още, че не е изненадан от констатациите, които били логично следствие от начина, по който се управлявала програмата през последната година.

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: За мен тези проблеми не са новост, от месец април 2016-та публично на няколко пъти обърнах внимание, че ако не се промени подхода към ОП тези проблеми ще бъдат посочени от ЕК, защото те противоречат на европейските регламенти.

Министерството вече работи в координация с европейската комисия и вицепремиера по европейските фондове и проблемите ще бъдат решени в най-кратък срок, каза още министърът. Част от тези проблеми обаче били системни и решението им щяло да продължи след мандата на служебното правителство.

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: За част от тези проблеми персонална отговорност носи настоящия ръководител на управляващия орган г-жа Цветана Герджикова и затова очаквам днес до довечера да получа нейната оставка.

Министър Денков обеща да даде подробности за проблемите на оперативната програма и решенията, които предлага в понеделник. Да припомним, че като зам.-министър при министър Тодор Танев именно проф. Денков ръководеше оперативната програма. При идването на поста на министър Кунева програмата беше взета от него и дадена на зам.-министър Красимир Киряков, а проф. Денков подаде оставка.

По-късно днес Меглена Кунева направи изявление, в което казва, че е изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК и опитите да се прехвърли отговорността. Тя припомня също, че за най-дълъг период от време за програмата са отговаряли проф. Денков и сегашният началник на кабинета му Иван Модев. Казва още, че не е редно да се говори за спиране на средства, защото България има срок, в който да представи своите действия по бележките. Кунева настоява всички спекулации по темата да бъдат преустановени.

Меглена Кунева - бивш министър на образованието и науката: От август 2014 г. до април 2016 г. за ОП НОИР отговаря проф. Николай Денков - заместник-министър на образованието и науката. За оперативното ръководство на програмата от 2013 г. до декември 2016 г. отговаря г-н Иван Модев директор на Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН и настоящ началник на политическия кабинет на министъра на образованието и науката. Не е коректно да се говори за спиране на средства. България има срок, в който следва да представи своите аргументи и предприетите действия по бележките на европейските одитори. Важно е в този период да не спира изпълнението на всички проекти, от които системата на образованието и науката толкова се нуждае.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти естетизират градската среда във Варна
Студенти естетизират градската среда във Варна
Експресна победа за Григор Димитров срещу Виктор Троицки
Експресна победа за Григор Димитров срещу Виктор Троицки