НОВИНИ

ФБР отключи телефона на терориста от Сан Бернардино без помощта на Apple

Край на сблъсъка между американските власти и Apple. ФБР успя да отключи телефона на терориста от Сан Бернардино без помощта на Apple и оттегля съдебния иск срещу компанията.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:53, 29.03.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

ФБР успя да да получи достъп до информацията от смартфона на стрелеца от Сан Бернардино, съобщи американското Министерство на правосъдието. Оттеглен е и съдебният иск срещу компанията, заведен миналия месец.

Часове преди съдът да се произнесе по казуса, стана ясно, че разследващите са се справили, въпреки отказа на Apple да съдейства. ФБР е получила помощ от трета страна. Предполага се, че най-вероятно проникването в смартфона е извършено от израелска фирма, която се занимава с киберсигурност.

;

Израелски вестник свързва със случая компанията Cellebrite, на чиито сайт се съобщава, че може да извлича данни от заключени устройства, работещи с операционната система за iPhone iOS и конкретно от модела телефон, за който искаше помощ ФБР.

ФБР настояваше съдът да принуди Apple да помогне за отключването на телефона, с мотива, че притежателят му и неговата съпруга са убили 14 души и данните от устройството са важни за разследването.

Компанията отказа въпреки силния натиск. Сега коментарите са, че това е победа за Apple, тъй като не се стигна до създаването на правен прецедент, по силата на който технологичните компании да са принудени да предават информация за свои клиенти на властите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Непалец на 84 години иска да изкачи Еверест за рекорд
​Непалец на 84 години иска да изкачи Еверест за рекорд
Продължава проверката в Кинтекс
Продължава проверката в "Кинтекс"