НОВИНИ

Археолози откриха статуя на Рамзес II в Кайро

Археолози от Египет и Германия откриха масивна 8-метрова статуя, потънала в подпочвени води в беден квартал на Кайро, която вероятно е на фараона Рамзес II, управлявал преди повече от 3000 години.

bnt avatar logo
от БТА
19:01, 13.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
археолози откриха статуя рамзес кайро

Колосът е намерен близо до руините на храма на Рамзес II в древния град Хелиополис, който сега е в източната част на Кайро.

Статуята е изработена от кварцит. Днес главата й беше извадена от водата.

Същият екип намери и горната част на статуя на фараон Сети II, който е внук на Рамзес II.

Храмът на Слънцето в Хелиополис е изграден от Рамзес II. Затова е много възможно колосът да е негов, казаха археолозите. Това е един от най-големите храмове в Египет, почти два пъти по-голям от Карнак в Луксор, но е разрушен през гръцко-римско време.

Египетски и германски археолози извадиха от земните недра втората част от масивна статуя, за която се смята, че е на един от най-известните древноегипетски фараони - Рамзес II.

3-тонният торс на статуята бе открит на дълбочина 3 метра под пласт с подпочвени води в източните предградия на Кайро, където бе намерена първата част от находката..

За изваждането на торса бе използван кран.

От египетското министерство по въпросите на паметниците на културата поясниха, че части от статуята ще бъдат изпратени в Египетския музей в Кайро, за да бъдат сглобени и реставрирани, преди да бъдат доставени в новия музей близо до пирамидите в Гиза, който предстои да отвори врати

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Нова награда на СФФ
ДРУГИТЕ новини: Нова награда на СФФ
Община Пловдив ще укрепва разрушеният склад на улица „Одрин” 8
Община Пловдив ще укрепва разрушеният склад на улица „Одрин” 8