НОВИНИ

Археолози откриха уникални находки край Провадия

Учени от Националния археологически институт към БАН откриха уникални находки през тази година в най-стария солодобивен обект в Европа - Солницата край Провадия. Сред тях - древен керамичен детски биберон и амулет от зъб на животно. Находките бяха представени на министъра на културата Боил Банов, който обеща повече пари за археологически разкопки. Тепърва ще се навлиза навътре в селището, където са живеели и най-богатите хора по онова време.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
17:20, 20.09.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Сред новооткритите предмети край крепостните стени на древния град са още връх на копие, женски фигурки, части от наниз и от гривна, както и малко тракийско зарче, което е използвано за хазартни игри около 1-ви век преди Христа.

Проф. Васил Николов, Национален археологически институт към БАН:
"Такова нещо няма къде да го видят по света. Наистина това са най-ранните, те са три последователни каменни крепости между 4700 – 4250 преди Христа. Тогава по Европа няма два камъка един върху друг."

Осигурените средства за консервация и реставрация на обекта за тази година са 40 000 лева. Желанието на Министерството на културата е да отделя все повече средства за археологически разкопки, но и да се инвестира там, където обектите могат да се социализират и да се развива културният туризъм.

Боил Банов, министър на културата:
"Има възможност повече средства да отделяме особено за ключови обекти като този, които имат много сериозно бъдеще и много сериозна перспектива, и този процес ще продължава на сериозно инвестиране."

Екипът от археолози работи активно, за да превърне крепостта и могилата в център, който да привлича все повече посетители от България и чужбина. Търси се вариант и за изграждането на Музей на солта в Провадия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждански искове за над 200 млн. лева по делото Сарафово
Граждански искове за над 200 млн. лева по делото "Сарафово"
Избраха членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота
Избраха членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота