НОВИНИ

Атентаторът в Истанбул е бил от "Ислямска държава"

Установена е самоличността на извършителя на самоубийствения атентат в центъра на Истанбул вчера, който уби 4-ма и рани 40 души. Атентаторът е турски гражданин, свързан с "Ислямска държава", съобщиха властите. По случая досега са задържани петима души. Три от жертвите са израелски граждани. Държавата посъветва гражданите си да не посещават Турция, заради опасност от терористични актове. В Истанбул тази вечер беше отложен мачът между Фенербахче и Галатасарай, а публиката - евакуирана, след като властите съобщиха за сериозни разузнавателни данни за потенциална заплаха.

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 20.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Почеркът на последния терористичен акт в Истанбул напомня на удара в Града на Босфора от януари, когато загинаха 12 германски туристи. И тогава обвиненията паднаха върху "Ислямска държава".

Ефкан Ала - министър на вътрешните работи на Турция: "Терористът е Мехмет Йозтюрк, роден през 1992 година в провинция Газиантеп. Има доказателства, че е свързан с "Ислямска държава". Разследват се други връзки. Преди нападението извършителят не е бил разследван от турските служби за сигурност. По случая досега са задържани пет души, разследването продължава".

Взривът проехтя на булевард Истиклял - популярно място сред туристи и жители на града. Атентатът е четвърти по рода си в Турция за тази година, жертвите вече са общо 80. Няма да коленичим пред терора, Ден на единство, За живота на хората отговаря не държавата, а Аллах -това са част от заглавията в днешната турска преса. Страхът, който се прокрадва, се материализира днес в намалена посещаемост на търговските района в Анкара и Истанбул.

Есреф Пармакоглу - жител на Истанбул: "Не можем да излезем. Не можем да се качим на метрото, страхуваме се да отидем някъде".
Абдула Гюндюз - жител на Истанбул: "Площад Таксим е съвсем близо, ходехме там през 2-3 дни, но отсега много ще си помисля дали да отидем".
;

Полицията в цялата страна е в повишена готовност, включително и заради евентуални размирици по време на традиционния пролетен фестивал, празнуван от кюрдската общност. Четирите жертви от вчера са чужденци - трима израелци и един иранец. Двама от загиналите израелци имат и американско гражданство. Израел проверява дали негови граждани са били основна цел на нападението и върна по въздух повечето си пострадали в родината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители срещу кмет от Врачанско, осъден на пробация
Жители срещу кмет от Врачанско, осъден на пробация
От днес е в сила споразумението между ЕС и Турция за бежанците
От днес е в сила споразумението между ЕС и Турция за бежанците