НОВИНИ

Автоинструктори в стачна готовност, ако не бъдат чути от държавата

Автоинструкторите от цялата страна остават в стачна готовност. Днес те се събраха, за да обсъдят готвените промени при провеждането на изпита по кормуване. Министерството има идея кандидат-шофьорите да бъдат изпитвани в държавни автомобили. Автоинструкторите обаче са категорично против. От Автомобилната администрация не очакват промените да предизвикат хаос в системата. Репортаж на Милена Кирова и операторът Богомил Големанов.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:29, 27.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Реформи от днес за утре - така автоинструкторите приемат предлаганите промени. Определят ги като пореден експеримент. И са категорични - корупцията не само няма да бъде пресечена, а дори ще се увеличи.

Владимир Илиев - инструктор: Корупцията ще спре, ако държавата си подбере кадърни изпитващи, ако им увеличи заплатите, за да не се изкушават. Не може при сегашна заплата от 500-600 лева или около тази цифра един преподавател да устои на изкушенията.

От Автомобилна администрация,обаче, са категорични,че промените са наложителни.

Владимир Войновски - гл. секретар на Агенция "Автомобилна администрация": Не смятам, че това ще доведе до хаос. Нашата идея е да оборудваме автомобилите с датчици и камери, така че да не може да се манипулира и да се помага на изпитвания по време на изпит, без това да бъде отразено от системите и камерите.

Автоинструкторите се притесняват и, че ще им се наложи да си купят същият модел автомобили като държавните, в които ще се провеждат изпитите, за да учат курсистите на тях.И че те ще им струват доста по-скъпо заради новото оборудване в тях.

Витко Митрович - Асоциация за обучения в транспорта: Вие ако сте се явявали на изпит знаете, че на автомобилът, на който сте се обучавали, ви е трудно на първо време да покажете способностите си на друг автомобил.
Владимир Войновски - гл. секретар на Агенция "Автомобилна администрация": Когато отидете на обучение, вие се учите на една кола, но рядко си купувате същата кола. Ние искаме тези, които излязат на пътя наистина да могат да управляват.

До края на седмицата автоинструкторите ще внесат в Министерството на транспорта своите искания. Дават 10-дневен срок за отговор. В противен случай са готови на протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследване на Открито за търговията с лекарства
Разследване на "Открито" за търговията с лекарства
Огромните дупки около трамвайната линия в Княжево предизвикват недоволство
Огромните дупки около трамвайната линия в Княжево предизвикват недоволство