Българското агнешко месо се изкупува на безценица, алармират производители. Масово българското агнешко месо се изнася за съседни държави, в същото време в България се внася месо от други държави, включително от Нова Зеландия. От Агенцията по безопасност...
Българското агнешко месо се изкупува на безценица, алармират производители. Масово българското агнешко месо се изнася за съседни държави, в същото време в България се внася месо от други държави, включително от Нова Зеландия. От Агенцията по безопасност на храните не могат да потвърдят това, понеже в Европейския съюз търговията е свободна.
Плешка по 12 лева и бут по 15. Това са средните цени, на които търговците продават агнешкото месо в магазините две седмици преди Великден. Иван Караиванов отглежда 600 овце. Вече е продал 250 агнета, а очаква търговците да купят още. Според него себестойността на един килограм месо е около 6 лева, а го изкупуват на доста по-ниска цена.
От Агенцията по безопасност на храните не могат да кажат категорично, дали българското овче месо се пласира в някои от съседните държави, тъй като границите ни с тях са вътрешни за Европейския съюз и важи правилото за свободно движение на стоки. А тепърва предстоят засилени проверки и в търговските обекти у нас, като ще стане ясно дали месото е внос или е българско.
За да се развива секторът обаче, според стопаните цената на килограм живо тегло трябва да бъде поне 6 лева, а тя не е променяна от няколко години. Животновъдите не могат да компенсират ниската цена с продажбата на вълната, защото тя пък била по 60-80 стотинки за килограм.
Миналата година някои от стопаните в Русе запазиха част от агнетата си, за да ги пласират преди Великден, но не успяха да продадат всичко. Затова тази година повечето ги продават доста преди празниците, и така си покриват разходите.