НОВИНИ

Последиците от затварянето на "Балканския маршрут"

След затварянето на "Балканския маршрут", на гръцко-албанската граница пристигна първата голяма група бежанци. 162-ма души, предимно семейства с деца, се пренасочиха от Гърция към Албания. Най-малко 14 хиляди остават блокирани в Идомени. Съединените щати обявиха, че обмислят отпускането на спешна хуманитарна помощ за Гърция.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:51, 12.03.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

400 души вече напуснаха лагера в Идомени, след като гръцките власти успяха да ги убедят да се преместят в някой от приемните центрове в северна Гърция. Атина планира в рамките на следващата седмица центровете да подслонят поне 50 хиляди души. Всеки ден, абеч, на пристанища пристигат кораби със стотици хора.

Потресени от случващото се в лагера, възрастно семейство от Идомени отвори вратите на дома си в опит да осигури на бежанците по-нормални условия, макар и за малко.

Елена Димони: Преди седмица дойдоха две момичета, които водеха 8 деца. Казаха, че са гладни и ги нахраних. Попитаха дали могат да се изкъпят и разбира се им позволих.

Новината за гостиприемното семейство бързо се разчула и скоро и други бежанци отишли в дома им.

Елена Димони: Съседите ни не одобряват това, което правим. Но когато видя тези хора, принудени да спят в калта, когато видя болните дечица... Няма как да им откажа.

Затварянето на "Балканския маршрут" остави блокирани близо 1100 души в Сърбия и Македония. Друга група от поне 500 пък се намира в "ничия земя" между двете държави.

Рамин Попал, бежанец от Сирия: Тъкмо решихме, че сме стигнали Европа и затвориха границите. Всеки ни казва нещо различно. Един път - щели сме да можем да продължим по пътя си в петък. После пък ни казват да чакаме до 17-ти март.Никой не знае кога ще можем да си тръгнем.

Преди две седици сръбското правителство обещава на стотиците блокирани в лагера в Прешево да продължат към Хърватия, в рамките на 72 часа. Срок, който отдавна е изтекъл.

Немая Бозович, ръководител на лагера в Пресово: Не знаем какво ще се случи с тези хора. Никой не може да знае. Не могат да се върнат в Македония, не могат и да продължат към Хърватия.

Засега е сигурно само, че лагерът за временно настаняване, по всяка вероятност ще се превърне в място, което бежанците още дълго ще обитават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов инспектира изграждането на оградата на българо-турската граница
Цветан Цветанов инспектира изграждането на оградата на българо-турската граница
Писмо до премиера от ИК Гласувай без граници за отхвърлени текстове в ЗЕИ
Писмо до премиера от ИК "Гласувай без граници" за отхвърлени текстове в ЗЕИ