НОВИНИ

Бежанската криза в Европа обсъдиха левите лидерите на срещата в Париж

При засилени мерки за сигурност премина в Париж срещата на върха на левите лидери и премиери, организирана от президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Френският президент Франсоа Оланд беше домакин на събитието, което се проведе в Елисейския дворец. Той очерта бежанската криза като най-сериозният проблем пред Европа. Оланд обяви, че е време Европа да започне да се държи адекватно и да показва отношение към застрашаващите я събития. Лидерите обсъдиха социалната и икономическата ситуация.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:33, 12.03.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

В разгара на кризата с мигрантите, левите лидери очертаха заплахите пред Европа и необходимостта от мерки за справяне със ситуацията. Френският президент Франсоа Оланд посочи, че хилядите мигранти на входа на Гърция и Македония застрашават много сериозно сигурността на Евросъюза, и напомни, че Гърция е принудена ежедневно да посреща хиляди бежанци.

Оланд посочи, също че Турция е обещала да съдейства за връщането на нейна територия на нелегално влезлите в Гърция мигранти, но няма да има изключение за нея и темата не може да се обвързва с преговорите, които води за присъединяване към Евросъюза.

Франсоа Оланд - президент на Франция: Необходима е защита на външните граници и това е задача на Европа. Ако има обезпечаване на външните граници, няма да се наложи да се затварят вътрешните.


Лидерът на ПЕС Сергей Станишев отбеляза, че подкрепят идеята за много по-ефективна гранична служба на Евросъюза, и заяви, че за да не се превърне в буферна зона за бежанците, страната ни трябва да бъде приета в Шенген.




Сергей Станишев - президент на ПЕС:
Трябва сигурна европейска граница и сигурност навън и наред с това вътрешна солидарност в разпределението на бежанците. Естествено, водещата тема днес беше икономическата ситуация в Европа. Има ясна воля на европейските социалисти да бъдем силата за промяна. Силата, която може да осигури на европа и реформи, но прогресивни реформи.

Станишев отбеляза, че докато Европа е разделена и трудно взема решения, социалистите постигат общи позиции. На срещата на левите лидери в Париж специално беше поканен и гръцкият премиер Алексис Ципрас, който заяви, че с икономически рестрикции в продължение на години не може да се мисли за сигурност на Стария континент.


Алексис Ципрас - министър-председател на Гърция:
Прогресивните сили трябва да се обединят, за да могат да се изправят срещу всички предизвикателства. Трябва да се противопоставим и на крайнодесните, които само пораждат отвратителна атмосфера с исканията си и намеренията си да строят огради по границите.

Левите лидери обсъдиха в Париж и мерки за излизане от социалната и икономическата криза, и срещу безработицата. Сред тях и планът „Маршал" на Станишев, който дава перспектива за младите хора. Ще се иска увеличаване финансирането за младежката гаранция до 20 милиарда евро, както и разширяване на обхвата ѝ за младежи до 30 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писмо до премиера от ИК Гласувай без граници за отхвърлени текстове в ЗЕИ
Писмо до премиера от ИК "Гласувай без граници" за отхвърлени текстове в ЗЕИ
Научни проекти на ученици от Американския колеж в София
Научни проекти на ученици от Американския колеж в София