НОВИНИ

Белгийските служби: ​В Централната джамия в Брюксел се проповядва джихад

В Централната джамия в Брюксел се проповядва джихад и антисемитизъм, сочи доклад на белгийските служби, цитиран от местни медии. Отбелязва се, че проповедите на арабски призовават за въоръжени действия, насърчават изказвания срещу евреите и посегателства над хомосексуалисти.

bnt avatar logo
от БТА
14:39, 09.05.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света
белгийските служби централната джамия брюксел проповядва джихад

В доклада от 40 страници се допълва, че помагалата за образованието на белгийските имами са заимствани от ръководства за дейността на терористичната мрежа Ал Каида.

През март белгийските власти разтрогнаха договора със Саудитска Арабия за стопанисването на джамията, сключен във втората половина на миналия век. Действителното прекратяване на този договор е с отсрочка от една година. В края на миналата година белгийското правителство прогони имама на джамията, саудитски гражданин, определен като "изключително радикализиран, консервативен и опасен" за обществото и за националната сигурност.

Цитираният доклад на службите е изготвен покрай парламентарното разследване на атентатите в Брюксел от март 2016 г., за които отговорност поеха терористите от "Ислямска държава". Миналата година Федералният парламент на Белгия настоя за преразглеждане на отношенията с Рияд. В документа се призовава за "задълбочен размисъл" по дипломатическите, търговските и другите връзки със Саудитска Арабия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За нов Закон за траурната дейност настояват от Съюза на погребалните фирми
За нов Закон за траурната дейност настояват от Съюза на погребалните фирми
Иран иска да обсъди с Европа, Китай и Русия дали имат интерес по ядрената сделка
Иран иска да обсъди с Европа, Китай и Русия дали имат интерес по ядрената сделка