Белият дом: Иванка Тръмп не е кандидат за президент на Световната банка

Дъщерята на американския президент Иванка Тръмп не се обсъжда като възможен кандидат за поста президент на Световната банка, но ще помогне с подбора на кандидатурите. Това съобщи късно снощи в. "Политико", позовавайки се на заместник-директора по комуникациите на Белия дом Джесика Дито.

от БТА
09:53, 15.01.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света
белият дом иванка тръмп кандидат президент световната банка

Съобщенията, че се обсъжда кандидатурата ѝ, не отговарят на действителността, каза Дито. По думите ѝ министърът на финансите Стивън Мнучин и изпълняващия длъжността ръководител на президентската канцелария Мик Мълвени са се обърнали към Иванка Тръмп с молба да помогне в процеса на предлагане на кандидати, тъй като през последните две години тясно е работила с ръководството на Световната банка.

Вестник "Файненшъл таймс" съобщи в края на миналата седмица, че според негови източници администрацията във Вашингтон обмисля възможността да предложи за президент на Световната банка Иванка Тръмп или Ники Хейли, която подаде оставка като постоянен представител на САЩ в ООН. Друг възможен кандидат според информацията може да бъде Марк Грийн, председател на Американската агенция за международно развитие.

"Файненшъл таймс" посочи също така, че американците могат да имат конкуренти от развиващите се страни. Сред тях са нигерийската икономистка Нгоци Оконджо-Ивеала, която преди седем години беше претендент за лидерския пост на Световната банка в конкуренция с Джим Йон Ким, Доналд Каберука, руандийски икономист и бивш президент на Африканската банка за развитие и Шри Муляни Индравати, индонезийската финансова министърка.

Джим Йон Ким, който ръководеше Световната банка в продължение на шест години, обяви на 7 януари, че от 1 февруари подава оставка. Временно постът се изпълнява от главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, припомня ТАСС.

Световната банка съобщи миналата седмица, че кандидатурите за президентския пост трябва да бъдат представени от 7 февруари до 14 март. След това сред тях ще бъдат избрани максимум трима кандидати, а новият президент се очаква да бъде излъчен до заседанието на ръководните органи на Световната банка и Международния валутен фонд на 12-14 април във Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отменени са полети от Летище София до Франкфурт и Хамбург поради стачка
Отменени са полети от Летище София до Франкфурт и Хамбург поради стачка
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Зимни акценти в изложбите
АРТ посоки с Галя Крайчовска: "Зимни акценти" в изложбите